Prima pagina     Despre noi     Contact
Produse   Accesorii   Stiri   Interviuri     Galeria Campionilor   Evenimente   Dresaj

 

Recompensa în dresaj - o armă cu două tăişuri
Sorin Dragomir, arbitru chinolog
e-mail:

În dresajul modern, lucrul fără recompensă este practic imposibil. Modul în care aceasta este folosită, însă, poate avea influenţe surprinzătoare asupra rezultatelor.

Educaţia câinelui trebuie să înceapă de la vârstă fragedă. Atunci când puiul este adus acasă, probabilitatea ca acesta să facă scandal încă din prima noapte, din cauza lipsei fraţilor şi a mamei, este foarte mare. Ar fi o greşeală să-l luaţi în pat cu dumneavoastră, deoarece, odată obişnuit astfel, ori de câte ori va rămâne singur va scânci îndelung. Dacă plânge, nu trebuie să vă faceţi imediat apariţia şi să-l hrăniţi, fiindcă va repeta "stratagema" din ce în ce mai des, pentru a primi hrană
pe timpul nopţii. Simpla dumneavoastră apariţie poate fi considerată o recompensă, deci, în cazul în care în prima noapte ţipă, este preferabil fie să nu vă arătaţi deloc, fie, dacă nu suportaţi zgomotul, să-l certaţi, scuturându-l uşor de ceafă, aşa cum făcea mama lui când puiul era în cuib.

Primele lecţii de predresaj vor necesita stimularea puiului, dar aceasta nu trebuie făcută oricum. Căţelul va fi recompensat doar atunci când execută corect o comandă.
   
Dacă puiul are tendinţa de a fugi, este contraindicat să-l urmăriţi şi să-l pedepsiţi când îl prindeţi, deoarece data viitoare va face la fel. De asemenea, nu trebuie să-l recompensaţi după ce a fugit şi l-aţi rechemat, utilizând coarda de dresaj.
   
În timpul mersului la pas, atunci când câinele nu se uită spre dumneavoastră, este greşit să încercaţi să-i captaţi atenţia acordându-i recompensă, deoarece astfel aţi răsplăti tocmai lipsa de atenţie.

Mai degrabă îl puteţi corecta mecanic, smucind scurt zgarda de forţă, în momentul în care îşi îndreaptă atenţia în altă parte. Puteţi recompensa câinele doar atunci când mersul la pas este ireproşabil, iar privirea îi este îndreptată spre dumneavoastră. Odată cu trecerea timpului şi avansarea lecţiilor, îi puteţi oferi câinelui şi obiecte mobile, pe post de recompensă.

O altă situaţie în care se greşeşte frecvent în ceea ce priveşte recompensa este acordarea "premiului" la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, câinele este obişnuit ca la sfârşitul unei execuţii corecte să i se dea manşonul. În cadrul probei de atac, un rol primordial îl ocupă disciplina - păstrarea controlului asupra câinelui de către conductor, precum şi menţinerea atenţiei câinelui asupra infractorului după executarea comenzii ,,lasă". Câinele este tentat adeseori să revină la stăpân după ce a lăsat manşonul, iar greşeala cel mai des întâlnită este aceea de a pune ,,infractorul" să fugă atunci când câinele s-a întors cu spatele.

O altă situaţie în care se greşeşte frecvent în ceea ce priveşte recompensa este acordarea "premiului" la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, câinele este obişnuit ca la sfârşitul unei execuţii corecte să i se dea manşonul. În cadrul probei de atac, un rol primordial îl ocupă disciplina - păstrarea controlului asupra câinelui de către conductor, precum şi menţinerea atenţiei câinelui asupra infractorului după executarea comenzii ,,lasă". Câinele este tentat adeseori să revină la stăpân după ce a lăsat manşonul, iar greşeala cel mai des întâlnită este aceea de a pune ,,infractorul" să fugă atunci când câinele s-a întors cu spatele. Procedând astfel, câinele se va obişnui să întoarcă spatele "infractorului", scăpându-l din vedere, adică exact ceea ce nu trebuie să se întâmple. Soluţia este aceea de a nu-i oferi câinelui manşonul decât dacă acesta stă tot timpul cu ochii pe "infractor". Durata de supraveghere a "infractorului" se va mări treptat. Pentru a-l ajuta să-şi menţină atenţia asupra sa, "infractorul" îşi poate mişca alternativ picioarele, fără să părăsească baza de susţinere, dând astfel impresia că este posibil ca oricând să evadeze. Altă metodă de a determina câinele să stea cu ochii pe obiectiv este aceea de a pocni din baston atunci când se întoarce cu spatele.

Prin urmare, deşi un dresaj modern nu poate fi conceput fără recompensă, atragem atenţia asupra faptului că dacă aceasta este acordată greşit, rezultatul poate fi opus celui dorit, iar corectarea erorii este, de cele mai multe ori, mai dificilă decât formarea unui comportament corect de la început.


Produse noi
Mera Dog Junior
este un aliment unic, de cea mai buna calitate - Super Premium - special conceput pentru alimentatia sanatoasa a puilor si cainilor tineri pana la sfarsitul perioadei de crestere si a catelelor in perioada de lactatie.
Detalii produs

Galerie Foto
Ayentina
Dog argentinian, 6 ani
Campion Cum Laudae Romania

> Vezi foto
Ialco dei Falchi Bianchi
Dog argentinian, 3 ani
Campion Romania

> Vezi foto
Romano Dominus
Ciobanesc german, 8 ani
Campion Mondial
Campion Romania
> Vezi foto

Contact
Adresa:
Sos. Pantelimon nr. 10-12,
sector 2, Bucuresti
 
E-mail: office@europetcare.ro
 
Telefon: 021 252 80 33
  021 252 80 44

Mobil:

0722 20 62 62


Produse    Accesorii    Stiri    Interviuri     Galeria campionilor     Evenimente     Dresaj
©2018 Europetcare SRL. Toate drepturile rezervate.
Web Design: DEZIBEL MEDIA | Web hosting: WEB HOTEL