Prima pagina     Despre noi     Contact
Produse   Accesorii   Stiri   Interviuri     Galeria Campionilor   Evenimente   Dresaj

Serafin Bueti

INTERVIU cu SERAFINO BUETI
in exclusivitate pentru Europetcare,
realizat de Roberto Capeci

Care este povestea dumneavoastra ca si crescator ?

Povestea mea ca si crescator urmeaza acelasi traseu ca si viata mea. Primul Dog Argentinian l-am vazut in 1983, impreuna cu Chiara, sotia mea, care pe atunci era logodnica mea. Cu sotia mea am 2 copii, unul de 18 ani si celalalt de 19 ani, insa pasiunea pentru dogul Argentinian ne-a ramas permanent vie de atunci. In anul 1985, dupa o cautare de 2 ani, am cumparat primul nostru dog argentinian si de atunci a inceput sa se dezvolte crescatoria noastra de dogi argentinieni sub

numele dei Falchi Bianchi. De atunci am cunoscut foarte multe persoane din intreaga lume (crescatori de dogi argentinieni) cu care avem un excelent raport de prietenie si colaborare, punct fundamental pentru noi in obtinerea de rezultate deosebite in munca noastra. Anul trecut (2004) am incoronat visul nostru de a merge in Argentina. Acolo am colindat foarte mult si am cunoscut personal crescatori de renume cu care pana atunci am avut numai contacte prin posta, e-mail sau telefon. Totul a fost emotionant cand am ajuns sa vedem locul unde a fost omarat Antonio Nores Martinez (omul care a pus bazele rasei Dog Argentinian). Cu ocazia acestui interviu ii salut pe toti prietenii nostri argentinieni, care ne-au gazduit in mod exceptional.

Va rog sa explicati pentru cititorii EUROPETCARE rasa Dog Argentinian. Ce sfaturi ati da celor care doresc sa cumpere caini din acesta rasa?

Cu masivitatea lui alba si privirea foarte mandra, la prima impresie credem gresit ca este periculos. De fapt, aspectul lui si impactul asupra persoanelor este fara nuante. Dogul Argentinian este un caine care poate sa placa foarte mult sau sa nu placa deloc. Eu cred ca nu este o parere de mijloc. Dogul argentinian este o rasa putin cunoscuta si apreciata, care nu a fost descoperita indeajuns. Foarte important este caracterul dogului argentinian.
Dar cum este in realitate dogul argentinian? Calm, vesel, afectuos, atent, demn. Este un caine echilibrat, fidel, curajos si foarte determinat in actiunile sale. Calitatile mai sus enumerate sunt, dupa parerea mea, caracteristicile principale ale acestei rase. Un bun dog argentinian poseda aceste calitati. De ce vorbim de un bun dog argentinian? Pentru ca, pentru a obtine un dog argentinian cu caracteristicile de mai sus trebuie sa se munceasca foarte mult si cu seriozitate (in cadrul orelor de dresaj).
In primul rand, crescatorul are sarcina de a selectiona genetic rasa pentru a transmite puilor o socializare buna. Crescatorul trebuie sa cunoasca bine caracteul puilor, pentru a putea decide daca un pui se potriveste cu cerintele viitorului proprietar. Insa munca nu se incheie aici. Cine hotareste sa cumpere un dog argentinian trebuie sa fie constient de ce il asteapta in viitor. Trebuie sa aiba dragoste, rabdare si un caracter ferm. Fata de momentul in care dogul argentinian ajunge la maturitate, in copilarie este un caine extrem de sensibil si pentru asta este foarte important, fundamental, ca puiului sa i se ofere o buna crestere.
Socializarea pentru dogul argentinian este indispensabila iar proprietarul trebuie sa ofere puiului timpul necesar. Acest moment al socializarii este cel mai important pentru puiul de argentinian, care invata in acesta perioada tot si are nevoie de afectiune, sustinere si incurajare de la stapanul sau. Socializarea bine facuta va face dogul argentinian ajuns la maturitate sa fie linistit, sigur pe el si loial stapanului sau. Daca nu se face o bune socializare, atunci poate sa devina timorat si nesigur pe el, ceea ce aduce de la sine consecinte negative. Dogul argentinian este un caine afectuos cu familia lui si va face orice pentru a intra in voia stapanului sau. Puiul trebuie tratat cu afectiune, nu trebuie batut, dar trebuie sa fie suficient un “NU” pentru a intelege ca a gresit. In perioada copilariei ii trebuie transmisa dragoste pentru ca atunci cainele va intelege si va returna mult mai mult. In acelasi timp, cainele trebuie tratat cu fermitate. Puiul de dog argentinian trebuie sa inteleaga ca “seful haitei” este proprietarul si nu el. Acesta este obiectivul pe care fiecare proprietar de dog trebuie sa-l inteleaga. O proasta educatie sau o lipsa de educatie poate sa atraga probleme in viitor atat pentru caine cat si pentru stapan.
In salbaticie, orice rasa animala are o erarhie ce trebuie respectata. Aceasta caracteristica este un instinct transmis genetic si-l regasim si la cainele domestic. Deci pentru a evita orice problema, nu trebuie decat sa fim fermi cu puiul de dog argentinian. Nu trebuie sa-l lasam sa creada ca este seful haitei. Daca dorim ca puiul sa nu faca un anumit lucru, atunci ii spunem ferm “NU!”. Parerea mea este ca pentru dogul argentinian sunt foarte importante dresajul si socializarea. Este bine sa stea impreuna cu alti caini si alte persoane.
In perioada dresajului, dogul trebuie sa aiba la dispozitie un bun dresor, un dresor cu experienta. Dresajul trebuie sa contina exercitii de conduita si obedienta. Prin dresaj trebuie sa obtinem un caracter puternic al cainelui. Dogul argentinian nu trebuie timorat si nu trebuie exacerbata agresivitatea sa. De aceea, cand dresam dogul argenitnian trebuie sa folosim doar dresori care au cunostinte temeinice in domeniu.
Asa cum vedeti, regulile de educatie pentru dogul argentinian sunt putine si urmarindu-le zi de zi, veti avea satisfactii mari. In ultimul timp, dogul argentinian a fost inclus pe lista cainilor periculosi. Sincer, nu inteleg cum poate sa fie o rasa intreaga catalogata ca periculoasa. Pot exista exemplare ale unei rase potential periculoase dar nu se poate ca o intraga rasa sa fie periculoasa. Nu se poate ca cei care fac listele respective sa includa totul in aceeasi oala. Nu se intelege care este criteriul si pe baza carei statistici se poate hotari ca o rasa este periculoasa sau nu. Sa speram ca intr-o zi o sa se faca dreptate fata de aceste discriminari. Din punctul meu de vedere nu exista caini rai, ci doar proprietari iresponsabili.

Care este situatia dogului argentinian in Italia?

Am citit de curand ca numarul dogilor argentinieni inscrisi in anul 2004 este cu 80 de exemplare mai putin ca in anul 2003. Nu este un numar mare, dar nu este un semn bun. Poate ca inscrierea dogului argentinian in lista cainilor periculosi sa se resinta in acesta usoara descrestere, insa pot fi si alte motive. Eu sper ca in viitor situatia sa se imbunatateasca. Din punct de vedere al calitatii puilor obtinuti in Italia, trebuie sa remarc ca acestia sunt foarte valorosi. Crescatorii din Italia au importat mult din Argentina si au stiut sa imperecheze, obtinand rezultate exceptionale.

Stim ca exista in Romania un caine care provine din crescatoria dumneavoastra, Ialco dei Falchi Bianchi. Ce ne spuneti despre el?
Ialco este un dog argentinian superb, cu o tipologie foarte buna si o osatura exceptionala. Capul este tipic pentru dogul argentinian, blana foarte alba iar miscarea execelenta. Ialco este fiul lui Tonka (care este nepoata lui Mendieta de la Vieja Diana si a marelui Ch.Rustj dei Falchi Bianchi). Tatal lui Ialco, Audacity Alef, este campion si mare campion Argentina si campion al Italiei. Asa cum puteti intelege, in afara faptului ca Ialco este un caine frumos, are si un excelent bagaj genetic. Sunt fericit ca i l-am dat prietenului meu Dan Podaru, o persoana serioasa si responsabila.

Care este parerea dumneavostra despre site-ul Europetcare?

Site-ul Europetcare, dupa parerea mea, este o idee pozitiva, fiind un portal bogat in informatii si complet. Nu este usor sa gasesti un site care sa vorbeasca despre toate rasele de caini asa cum o face Europetcare, asa ca transmit felicitarile mele si mult succes celor care realizeaza acest portal.  

CAC Marilu Blanca Serafin Bueti & W Ch. Actarus      Dresaj
Sorin Dragomir
arbitru chinolog
Educaţia câinelui trebuie să înceapă de la vârstă fragedă.
Atunci când puiul este adus acasă, probabilitatea ca acesta să facă scandal încă din prima noapte ...                 citeste »


Galerie Foto
Ayentina
Dog argentinian, 6 ani
Campion Cum Laudae Romania

> Vezi foto
Ialco dei Falchi Bianchi
Dog argentinian, 3 ani
Campion Romania

> Vezi foto
Romano Dominus
Ciobanesc german, 8 ani
Campion Mondial
Campion Romania
> Vezi foto

Contact
Adresa:
Sos. Pantelimon nr. 10-12,
sector 2, Bucuresti
 
E-mail: office@europetcare.ro
 
Telefon: 021 252 80 33
  021 252 80 44

Mobil:

0722 20 62 62


Produse    Accesorii    Stiri    Interviuri     Galeria campionilor     Evenimente     Dresaj
©2018 Europetcare SRL. Toate drepturile rezervate.
Web Design: DEZIBEL MEDIA | Web hosting: WEB HOTEL