Prima pagina     Despre noi     Contact
Produse   Accesorii   Stiri   Interviuri     Galeria Campionilor   Evenimente   Dresaj

Corecţia în dresaj
Sorin Dragomir, arbitru chinolog
e-mail:


Deşi toată lumea vorbeşte despre partea frumoasă a dresajului, şi anume folosirea stimulilor, fără corecţie mecanică nu s-ar putea obţine rezultatele dorite. În mod evident, dresajul modern nu poate fi conceput fără stimuli - hrană sau obiecte mobile.

De cele mai multe ori, aceştia se adresează unor vârste diferite, un pui fiind atras mai degrabă de hrană decât de obiecte mobile. Dar, la un moment dat, oricare dintre aceşti stimuli poate deveni insuficient de tentant în
comparaţie cu alţii. Vă puteţi imagina cu uşurinţă ce valoare mai pot avea hrana sau obiectul mobil atunci când câinele întâlneşte un partener de joacă sau când un mascul simte o femelă în călduri. De aceea, în anumite cazuri, corecţia mecanică este indispensabilă, chiar dacă majoritatea instructorilor se laudă că folosesc metode bazate pe stimulare. Nu trebuie să confundăm corecţia cu bătaia şi nici nu trebuie să ezităm s-o folosim atunci când este necesar.

Printre situaţiile în care se recomandă aplicarea corecţiei se numără următoarele:

Câinele sare cu picioarele murdare pe stăpân sau chiar pe musafir. În acest caz, fie ridicaţi genunchiul şi lăsaţi câinele să se lovească în piept atunci când sare, fie îl călcaţi pe lăbuţele din spate, fie îl prindeţi de unul dintre membrele anterioare şi îl strângeţi între degete.

La mersul la pas, după cum am arătat şi în numărul anterior, recompensa se poate da numai atunci când câinele merge corect, uitându-se către stăpân. Oferirea recompensei când câinele se uită în altă parte l-ar putea stimula să privească în acea direcţie cât mai des, în speranţa că va primi o bucăţică de hrană. Neatenţia, avansarea, rămânerea în urmă, depărtarea prea mult în lateral, cu alte cuvinte orice deplasare în direcţie greşită, trebuie pedepsită cu corecţii mecanice scurte, dar ferme, în sens opus, utilizând zgarda de dresaj strangulantă din lanţ oval.

În situaţia în care câinele încearcă să fugă la apariţia unui partener de joacă, lucrul cu coarda lungă este indispensabil. Degeaba îl veţi chema înapoi, arătându-i obiectul preferat de joacă sau bucăţica de carne, mult mai eficient este să îl lăsaţi să fugă şi să călcaţi pe coardă atunci când este suficient de departe. Şocul mecanic suferit îl va face să reţină că depăşirea unei anumite distanţe este de nedorit şi astfel, pe viitor, va înceta să mai fugă.
   
La corectarea unor poziţii necorespunzătoare - "aşezat" (într-o parte) sau "culcat" (în decubit) singura şansă este să ridicaţi şi să aşezaţi câinele în poziţia corectă cu mâna.

Pentru aportul forţat, comandă indispensabilă promovării examenelor de lucru, soluţia cea mai eficientă este corecţia mecanică, aplicată prin intermediul unei zgărzi cu ţepi. Se lucrează pe masă, acţionând mecanic asupra zgărzii, pentru a determina câinele să deschidă gura şi să ia butucul de aport.

La disciplina atacului se poate lucra cu două lese, corectând câinii care dau greu drumul manşonului.
   
Toate aceste metode de corecţie sunt descrise în amănunt pe casete video specializate, produse în ţări cu tradiţie chinologică, prin urmare, atunci când situaţia o impune, nu trebuie să ezităm în a corecta câinele.


Produse noi
Mera Dog Junior
este un aliment unic, de cea mai buna calitate - Super Premium - special conceput pentru alimentatia sanatoasa a puilor si cainilor tineri pana la sfarsitul perioadei de crestere si a catelelor in perioada de lactatie.
Detalii produs

Galerie Foto
Ayentina
Dog argentinian, 6 ani
Campion Cum Laudae Romania

> Vezi foto
Ialco dei Falchi Bianchi
Dog argentinian, 3 ani
Campion Romania

> Vezi foto
Romano Dominus
Ciobanesc german, 8 ani
Campion Mondial
Campion Romania
> Vezi foto

Contact
Adresa:
Sos. Pantelimon nr. 10-12,
sector 2, Bucuresti
 
E-mail: office@europetcare.ro
 
Telefon: 021 252 80 33
  021 252 80 44

Mobil:

0722 20 62 62


Produse    Accesorii    Stiri    Interviuri     Galeria campionilor     Evenimente     Dresaj
©2018 Europetcare SRL. Toate drepturile rezervate.
Web Design: DEZIBEL MEDIA | Web hosting: WEB HOTEL